Clàssica Horta-Guinardó és un cicle de música clàssica organitzat pel Districte d'Horta-Guinardó de l'Ajuntament de Barcelona. Any rere any, oferim un cicle de concerts de música clàssica i altres activitats complementàries a Biblioteques, Centres Cívics, Casals i altres equipaments de forma gratuïta.

Taller d'introducció a les danses barroques - 11/06/2014


Recuperem una imatge del Cicle de Clàssica de l'any passat, en el que Ludovica Mosca va oferir un taller gratuït d'introducció a les danses barroques a la Biblioteca Mercè Rodoreda, el passat 11 de juny.

Considerat el predecessor del ballet clàssic, va ser en el període barroc (1600-1750) que la dansa es va convertir en un art de gran sofisticació, sobretot en l'entorn de la Cort de Lluís XIV, el rei Sol. Anomenada Estil Noble Francès o Belle Danse, es basava en una tècnica que era emprada tant en esdeveniments socials com en espectacles teatrals. Les danses barroques eren molt diverses, amb ritmes i dinàmiques molt diferents, les més conegudes de les quals són l'allemanda, la sarabanda, la bourée, la giga, la gavota, i, com no, el minuet.

La Ludovica ens va fer cinc cèntims del protocol de la Cort, la relació entre la dansa i esgrima, els ritmes i les diferencies entre les principals danses, fins i tot vam gaudir d'una demostració amb vestuari de l'època en la que van col·laborar algunes de les seves alumnes de l'escola Luthier. Vam aprendre que el més important en una sala de ball de l'època era no donar mai l'esquena a la persona o grup amb el que es balla, ja que això era considerat molt irrespectuós. Aquest gest cortès implicava sovint caminar cap enrere sense mirar al lloc on un es desplaçava, fet que obligava a desenvolupar una considerable conciència espaial.

A la imatge que tenim aquí, la Ludovica ens explicava la codificació de les passes de ball en partitures coreogràfiques, cada petita ratlleta és una passa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada